Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728291234

Subscribe RSS

 Jens Lapidus: Rahalla saa - Stockholm nois II
07.02.2012 02:44 | Mika Kähkönen

Jens Lapidus: Rahalla saa - Stockholm noir II

(Aldrigh fucka up - Stockholm noir II, 2008)

Suom. Anu Koivunen. Like 2011. 652 s.

Väittäisin ettei minkään sarjan toista teosta lueta kuin ensimmäistä. Aina sillä on rasitteena ensimmäisen teoksen erinomaisuus. Muussa tapauksessa yksittäisen kirjan tarina päättyisi sen viimeiselle sivulle. Saman kohtalon kokee Jens Lapiduksen Stockholm noir -trilogian toinen osa Siisti kosto.

Tarinan alkupuolella kaikki on paskaa kaikille, niin poliiseille, kuin roistoillekin. Hiljalleen erottuu taas kerran toisistaan irrallisia tarinoita. 1. Poliisi, joka huomaa murhatodisteiden katoamisen ja aloittaa epäviralliset tutkimukset uhkailuista huolimatta. 2. Entinen sotilas, joka on saanut pakkomielteen naistenhakkaajista. 3. Maahanmuuttaja, joka kiskoo nokkaansa kokaiinia, yrittää saada mafialle kasaan velkarahoja ja hautoo kostoa.

Loppua kohden paskan määrä ei ehkä vähene, nyt sitä vain ryhdytään talikoimaan (kukin tavallaan). Mukaan sullotaan ruotsalaisten oma JFK skandaali, eli Palmen murha, ihmiskauppaa ja Tukholman alakulttuuria. Lopussa kaikki tietenkin yhdistyy toisiinsa, ainakin jotenkin. Avoimiakin kysymyksiä jätetään. Pitäähän nyt jonkinlainen siemen, tai juuri jättää kolmannellekin osalle.

En halua kuulostaa liian negatiiviselta. Pidin romaanista lähes höpelönä. Sen herkullisin hahmo on Nicklas, entinen sotilas, joka kaikessa sekopäisyydessään tempaa mukaan. Siis täysi hullu. 100%. Teoksen suurin puute on runsaus. Sain pari kuukautta sitten ammattimiehen arvion omasta käsikirjoituksestani. Mies jaksoi toistaa arkipäiväisyyksistä, saman jankuttamisesta ja jopa turhista luvuista. Takaumina miehen sanat palasivat mieleeni lukiessani Siistiä kostoa. Mielestäni sieltä tosiaan löytyy jopa kokonaan turhia lukuja. Tällä kertaa Lapidus pyöri liikaa tarinan ytimen ympärillä, eikä sen keskustassa. Odotan nyt kolmatta osaa, josta taas olen kuullut suitsuttavia kommentteja.


 


 - Mika Kähkönen
1. 2. 3. 4. 5.
Kommentti

Kirjoittaja

Sähköposti

Kotisivut

Yksityinen 
Roskapostisuojaus: Paljonko on kolme plus kahdeksan?
(Pakollinen, Vastaa numeroin)Ei kommentteja
©2019 Mikan kirjat ja kertomukset - suntuubi.com