Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930123

Subscribe RSS

 Rachelin pimeimmät tunnit
15.08.2015 22:17 | Mika Kähkönen

Paula Hawkins: Nainen junassa

(The Girl on the Train, 2015)

Suom. Oona Timonen. Otava 2015. 382 s.

 

Onni kävi myöten ja voitin kustannusosakeyhtiö Otavan facebook-arvonnassa Paula Hawkinsin uutuusteoksen Nainen junassa ennakkokappaleen. Olin innoissani. Entuudestaan tuntemattoman kirjailijan teokseen tarttuminen vaatii heittäytymistä. Pidän sitä pienenä seikkailuna. En häpeä myöntää sitä, vaikka samalla paljastan miten pienestä iloni irtoaa.

Kaikki alkaa arkisesta junamatkasta poikki Lontoon. Rachel seuraa ohi lipuvaa lähiöelämää ja erityisesti yhtä taloa. Mielessään hän luo tuon talon asukkaille taustat ja jopa nimeää heidät. Todellisuus ei sitten vastaakaan kuviteltua. Siihen ajatukseen hän havahtuu, kun on taas kerran ohittamassa taloa. Hän näkee jotain, mitä ei saisi tapahtua. Tuolla tapahtumalla on seurauksensa, koska taloa asuttava nainen ilmoitetaan kadonneeksi. Rachel haluaa auttaa naisen etsinnöissä. Sitä seuraa sarja kysymyksiä, joista osa kohdistuu häneen itseensä. Eikö hän olekaan pelkkä satunnainen ohikulkija? Kuka katsoo ja ketä seurataan, tai niin kuin kansitekstissä vihjaillaan: sinä et tunne häntä, mutta hän tuntee sinut.

Brittiläistoimittaja-kirjailija Paula Hawkinsin esikoistrillerin oikeudet on myyty 34 maahan ja pelkästään Amerikassa sitä on myyty puolitoista miljoonaa kappaletta, kotimaasta puhumattakaan. Kaikki on tapahtunut pikavauhtia. Teoksessa on kysymys tavallisen lähiön kimuranteista ihmissuhteista, joita peilataan näkökulmanvaihdoilla, eri aikatasoilla ja takaumilla. Samalla tulee huolehdittua ettei kaikkea kerrota kerralla ja aina jää jotain pimentoon. Päähenkilö Rachelin menneen hahmottamista sotkee hyvinkin suomalainen ilmiö, alkoholismi. Jos on joskus joutunut inventoimaan avaimet, lompakon ja kännykän, ihan vain varmistuksena, niin tietää mitä kirjailija tarkoittaa. Pois se minusta. Selvempää näkökulmaa edustaa Blenheim Roadin asukkaat, vaikkeivat puhtaita papereita saakkaan. Eikä naisen katoaminen ole edes ainoa ratkaisua odottava arvoitus. Lukekaa niistä itse.


 - Mika Kähkönen | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5.
©2020 Mikan kirjat ja kertomukset - suntuubi.com