Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
29123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123

Subscribe RSS

 Mikkihiiri saksalaisen sukellusveneen päällikkönä
10.03.2016 20:11 | Mika Kähkönen

Kalle Lähde: Happotesti

Otava 2015. 269 s.

Jos jonkin teoksen kohdalla voi sanoa, että sen kirjoittaja ammentaa aiheensa jostain, ellei suorastaan lappoa, niin tämän. Raumalaissyntyinen yrittäjä ja raitis alkoholisti Kalle Lähde kirjoittaa omakohtaisista alkoholistikokemuksistaan käyttäjän näkökulmasta. Lievetekstin mukaan viimeiset kolmekymmentä vuotta hän on tiennyt jonain päivänä kirjoittavansa kirjan. Aiheensa vuoksi esikoinen on viivästynyt. Kädet ristissä toivon, ettei jatko-osaa ilmesty, mutten missään nimessä Happotestin ansioiden vuoksi. Kaikessa vilpittömyydessään teos on ainutlaatuinen.

Viski auttaa hyväksymään itsensä sellaisena kuin on.”

Varmasti alkoholistista voi esittää yleiskuvan, vaikka yksilöitähän hekin ovat. Alkoholismiin sairastuneista voi löytää monia yhteisiä piirteitä. Tunnistin niitä Lähteen kuvauksesta paljonkin. Ihan kuin olisin tavannut kirjailijan jossain. Sen takaa työpaikkani, sairaalan päivystyspoliklinikka. Ärinää, rehentelyä, itsesääliä, valheita, uhittelua, lupauksia, harhoja, haavoja, murtumia, tulehduksia, anemiaa, kuivumista (nesteistä huolimatta), eritteitä, eritteitä, eritteitä. Itse pääsankarin lisäksi kuvioon kuuluu läheisriippuvuudesta sairaita vaimoja, vanhempia ja lapsia, vierellä varjona istuvia vartijoita ja jatkohoidosta huolehtivia poliiseja. Yhtä kaikki, inhimillistä kärsimystä sen pahimmassa muodossa.

Ehkä en olekaan luuseri vaan kaltoin kohdeltu.”

Kieltämättä kirjan päähenkilön toilailut huvittavat, niin uskomattomaksi meno välillä äityy. Nauruun ei ole varaa, vaikka juoppo- ja kakkahuumori muuten uppoaakin. Tapahtumien todenperäisyys vaikuttaa liikaa. Sama kuvio toistuu alusta loppuun. Tarinan alku, keskikohta ja loppu paikallistuvat suun ja peräsuolen väliin, tapahtumapaikat sohvalle, taksiin ja lähiöbaariin. Viimeisen numeroidun sivun jälkeen seuraava lehti on tyhjä, mutta täynnä sisältöä. Sen takaavat Kalle Lähteen lehtihaastattelut, vierailut radion ja television kirjallisuusohjelmissa, kuten Ylen Aamun kirjassa. Luin jopa pariskunnan haastattelun Anna-lehdestä, vaikka yleensä en avovaimon lehtiin kajoa. En ainakaan tunnusta sitä julkisesti. Jatkumoa. Kirjailijan esiintyminen mediassa käy suorastaan Happotestin jatko-osasta.

””Kulta onko yhtään apua?” Meillä puhutaan ”avuista”, pahat asiat verhoillaan. Meillä verhoillaan paljon.”

Jos aihe kiinnostaa enemmänkin, lue tuo kirja, mutta myös nettijuttuni (vierastan sanaa bloggaus) Tuulevi ja Henrik Aschanin teoksesta Selviämistarina – alkoholi parisuhteessa, sekä Melody Beattien Irti läheisriippuvuudesta. Kirjoitin myös James Freyn Miljoonia sirpaleita teoksesta. Siinä tuo amerikkalaiskirjailija kertoo päihdeklinikkakokemuksistaan Minnesotassa. Mainitsematta ei voi jättää syksyllä ilmestyvää neljättä jännitysromaaniani Luonnollinen kuolema. Uutukaisessani on kyllä rikosromaanin rakenne, mutta ison osan huomiosta vie alkoholismi. Näytän mitä tapahtuu, kun alkoholisteihin kohdistuvat vihapuheet muuttuvat teoiksi.


 - Mika Kähkönen
1. 2. 3. 4. 5. Pisteet: 5.000
Kommentti

Kirjoittaja

Sähköposti

Kotisivut

Yksityinen 
Roskapostisuojaus: Paljonko on neljä plus yksi?
(Pakollinen, Vastaa numeroin)Ei kommentteja
©2020 Mikan kirjat ja kertomukset - suntuubi.com