Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
2627281234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311

Subscribe RSS

 Minn ees ota
03.03.2018 09:55 | Mika Kähkönen

Kalle Lähde: Loppuluisu

Otava 2018. 205 s.

 

Luettuani pari vuotta sitten Kalle Lähteen esikoisromaanin Happotesti esitin toiveen ettei jatko-osaa ilmestyisi. Tällä tahdoin viitata kirjan kirjoittajan omakohtaiseen aineistoon. Halusin uskoa, että laari olisi tyhjä, eikä sinne lisää tavaraa enää kertyisi. Jotain jäi pohjalle, koska tarina jatkuu, mutta onneksi vain kirjan sankarin Joonatanin kohdalla kännissä. Itse kirjailijahan on siis raitistunut alkoholisti.

Joonatanin vaimo Kaisu on tehnyt ratkaisunsa ja laittanut omaisuuden jakoon. Rahaa on ja naisia, Joonatan uskottelee ja tapaakin kapakkareissulla nuoren Pipsan. Eikä hän ole menettänyt toivoaan Kaisunkaan suhteen. Jonkinlainen käännekohta koittaa, kun samassa rapussa asusteleva kohtalotoveri heittää henkensä. Jopelta jää perintöäkin naapurille; taskujen täydeltä rauhoittavia ja entinen vaimo Satu. Tämä Satu on siinä mielessä ongelmallinen tapaus, ettei naiseen uppoa Joonatanin iltasadut, vaan Satu tunnistaa tässä puhdasrotuisen alkoholistin. Eikä siihen vaadita lopulta edes omakohtaisia kokemuksia. Sen huomaa ihmisten suhtautumisesta Joonataniin. Tätä arvostellaan ja hyljeksitään. Ihmisarvo. Mikä ihmisarvo? Oikeastaan ainoa ihminen, jolta surkea tilanne jää oivaltamatta on Joonatan itse. Miehen haavekuvat itsestään ja satumaailma, jossa hän elää sanalla sanoen liikuttaa. Liikuttava on kirjan loppukin. Jos teoksen alkupuoli on kärjistetysti kuvattuna samaa kakan pidättelyä mitä Happotestikin, lopussa ei enää pidätellä mitään. Joonatan joutuu kohtaamaan kaikki tekemisensä ja tekemättä jättämisensä. Puhun vihjaillen tarkoituksella, jos vaikka sattuisit lukemaan tämän kirjan. On meinaan itkut ilona. Itkut, muttei paha mieli.

Olin missata alun perin raumalaisen kirjailija yrittäjä Kalle Lähteen kirjan. Onneksi on olemassa sosiaalinen media ja Twitter. Tapahtui 26 tammikuuta. Julkaisin innostuksissani twiitin kustannussopimuksestani, nimittäin syksyllä ilmestyy viides jännitysromaanini Kroonikko. Lähde oli iloinen puolestani ja osoitti sen tykkäämällä päivityksestäni. Olikin muuten ainoa tykkääjä, josta syystä hänen suomansa huomio vain korostui. Heti muistin siinä että hitto vie, multahan puuttuu miehen uutukainen. Korjasin asian laidan heti seuraavalla kauppareissulla. Ja kannatti.


 - Mika Kähkönen
1. 2. 3. 4. 5.
Kommentti

Kirjoittaja

Sähköposti

Kotisivut

Yksityinen 
Roskapostisuojaus: Paljonko on kaksi plus kahdeksan?
(Pakollinen, Vastaa numeroin)Ei kommentteja
©2020 Mikan kirjat ja kertomukset - suntuubi.com