Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
2425262728291
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

Subscribe RSS

 Parantunut parantaja -- linnakundista kirurgiksi
09.06.2016 20:12 | Mika Kähkönen

Arno Kotro & Christer Lybäck: Veitsen terällä

Otava 2012. 216 s.

 

Näkyy olevan niin, että voin yrittää jättää alkoholismin, mutta alkoholismi ei jätä minua. Juuri kun olin saanut alkusyksystä ilmestyvän jännitysromaanini Luonnollinen kuolema aineiston pois silmistäni ja aioin tutustua puhtaasti parannuksen tehneeseen rikolliseen, niin palasin lähtöruutuun. Alkoholi on myös Arno Kotron kirjoittaman elämäkerrallisen teoksen Veitsen terällä takana. Hän on kirjoittanut sen niin kuin ortopedi ja Urheiluklinikan ylilääkäri Christer Lybäck on sen hänelle kertonut. Kirjailija kuvaa heidän teoksessaan kuinka melko lailla tavallisesta helsinkiläispojasta parkkiintuu paksunahkainen linnakundi, rikollinen ja kuinka pohjalta voi nousta, ei pelkästään rehelliseksi työtä tekeväksi kansalaiseksi, vaan huippukoulutetuksi ja arvostetuksi kirurgiksi. Miten? En varmastikaan paljasta tarinan sisällöstä liikaa, jos kerron vastauksen: ihan ensimmäiseksi on laitettava korkki kiinni – pysyvästi.

Yleisesti on väärin, että lapsi menettää kummankaan vanhemmistaan vielä ollessaan lapsi. Äidit eivät saisi aloittaa uutta ihmissuhdetta liian aikaisin, eikä isoveljet saisi lähteä merille. Koiruudet eivät saisi kiinnostaa liikaa. Se pistää lujille, muttei anna oikeutta alkaa rellestää. Niin kävi Christerille hänen ollessaan 9-vuotias. Kun niin kuitenkin tapahtui, kiinnostaa siitä eteenpäin miten nousta kurasta. Juuri se, tapa jolla Lybäck on noussut, tekee miehen elämänvaiheista ainutlaatuisen. Se on vaatinut äärimmäistä itsekuria, sitkeyttä, rohkeutta ja varmasti jonkinlaista lahjakkuuttakin, sekä taipumusta omaksua asioita ja viedä ne loppuun. Mainitsematta ei voi olla ihmisiä, jotka ovat hyväksyneet miehen hänen taustoistaan ja menneisyydestään huolimatta – melkein kuin Raamatun tuhlaajapojan. Ja vaikkeivät vastoinkäymiset jätä rauhaan myöhemminkään elämässä, pitää niistä oppia, korjata suuntaa ja vain jatkaa. Näin Lybäck on tehnyt. Se on mahdollista.

Mieltä lämmittää erityisesti vaihe miehen työuralla, kun hän työskenteli lääkintävahtimestarina. Kollega siis. Toinen asia mikä saa hatun nousemaan, on tapa jolla hän on asemansa saavuttanut ja millaisia vaiheita siihen on sisältynyt. Helppoa se ei ole ollut. Ferrari on todellakin ansaittu. Kannattaa lukea. Kirja on loistava kuvaus ihmisen voimavaroista ja energiasta. Kaikki riippuu siitä mihin ne kohdistaa.


( Päivitetty: 09.06.2016 20:25 )

 - Mika Kähkönen | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5.
©2020 Mikan kirjat ja kertomukset - suntuubi.com