Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930123

Subscribe RSS

 19.09.2016 19:34 | Mika Kähkönen

Anders Vacklin & Janne Rosenvall: Käsikirjoittamisen taito

Like 2015. 640 s.

 

On teoksen Käsikirjoittamisen taito syytä, etten enää tästä edespäin katso tv-sarjoja ja elokuvia ilman, että arvioin vaikka niiden lajityyppejä, henkilöhahmoja, näytöksiä, a- b- ja c-juonia, konflikteja, kärjistyksiä, tai koko tarinan maailmaa. Kirja suorastaan pakotti kellottamaan, tässä tapauksessa Silta -sarjan kohtauksien kestoa ja vertaamaan niiden sisältöä käytettyyn aikaan. Myös George Gentlyn tutkimukset -sarjan katsomiskokemus meni pilalle, kun ryhdyin listaamaan tapahtumapaikkoja ja näyttämöitä. Sivumainintana, niitä oli 29.

Sitten ovat nämä kirjassa mainitut satujen arkkityypit. Niitä, niiden toimintaa ja satujen peruselementtejä on tutkinut kuulemma venäläinen kansansatujen tutkija Vladimir Propp. Nyt olen sitten minäkin, ainakin mitä tulee Clint Eastwoodin länkkäriin Armottomat. Sankari, roisto, auttaja, lahjoittaja, etsitty henkilö, lähettäjä ja väärä sankari. Näitä löytyy, niin kuin löytyy monista muistakin Hollywood tuotoksista.

Tutuksi kävi myös lukematon lista termejä, kuten logline, yhden sivun beatsheet, pitkä beatsheet, kohtausluettelo, eli (step) outline ja treatment. Synopsis oli jo ennestään tuttu. Jotain edes. Tästä kaikesta seurasi jonkinlainen tulehdustila kirjoituskäden kyynärvarteen. Koskaan aikaisemmin en ole suunnitellut dekkarikäsikirjoitusta yhtä pitkälle kuin nyt. Olen sanonut, että jos joskus onnistun suunnittelemaan kokonaisen romaanin tarpeet alusta loppuun, en halua enää kirjoittaa sitä. Pakko pyörtää turha uhma. Ensimmäistä kertaa suunnitelussa on selkeä järjestys, vaikka en ajatuksenlentoa rajoitakaan. Eri asia on lähteä purkamaan suunnitelmaa valmiiksi tekstiksi. Se tuskin koskaan tulee helpottumaan, ainakaan allekirjoittaneen kohdalla.

Kirjan kirjoittajat, parivaljakko Vacklin ja Rosenvall aiheuttivat tulehdustilani takuulla tahallaan. Teos jää ilman epäilystä kohdallani lajin ainoaksi. Sellaiseksi se on tosin tarkoitettukin. Siihenhän viitataan jo takakannessa. Kirjoittajat ovat molemmat ansioituneita alallaan. Vacklinin lyhytelokuvien käsikirjoitukset ovat voittaneet useita kärkisijoja kansainvälisissä käsikirjoituskilpailuissa. Miehen kategoriaan kuuluvat myös tietokirjailu, alan opetus ja dramaturgia. Rosenvall on yhtälailla monipuolinen käsikirjoittaja, dramaturgi ja näytelmäkirjailija. Hänkään ei panttaa tietojaan, vaan myös opettaa. Nyt he opettivat sitten teoksensa kautta meikäläistäkin. Ihan heti en aio käydä elokuvan käsikirjoitukseen, vaan pysyttelen lestissäni, kertomakirjallisuudessa. Käsikirjoittamisen taidon pariin palaan vielä monesti.


 - Mika Kähkönen | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5.
©2020 Mikan kirjat ja kertomukset - suntuubi.com