Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930123

Subscribe RSS

 Elämä, aikamatka
12.10.2017 16:19 | Mika Kähkönen

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Väärän kissan päivä

Atena 2017. 342 s.

 

Jyväskyläläiskirjailija Pasi Ilmari Jääskeläisen neljännestä romaanista Väärän kissan päivä on vaikea sanoa mitään, ilman ettei pilaisi osaa sen yllätyksestä. Ainakin minut kirjan sisältö pisti ällikälle, mikä johtuu osaltaan siitä, että se on kohdallani kirjailijan tuotannosta ensimmäinen. Ymmärtääkseni myös aikaisemmat tuotokset sisältävät mitä ihmeellisempiä kummallisuuksia.

Jos nyt jotain pitää sanoa, niin kirjahan kertoo yhdestä päivästä Marrasvirran kaupunkisuunnittelun pääinnovaattori Kaarnan elämästä. Päivän tekee poikkeukselliseksi ensinnäkin jokasyksyinen karnevaalitapahtuma, mutta ennen kaikkea yllättävä puhelu dementiakodista, jossa Kaarnan äiti, psykologian tohtori Alice Kaarna tätä nykyä asuu. Äiti tekee kuolemaa, on alkutieto. Minerva-vaimon ja kolmivuotiaan Iines-tyttären kanssa mukavasti alkanut karnevaali keskeytyy, kun Kaarna rientää hyvästelemään äitiään. On tilinpäätöksen aika. Alkaa koko elämän kattava muistelujakso, joka ei jää staattiseksi poika äidin kuolinvuoteella -yksinpuheluksi, se sanottakoon. Miten menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus avautuisivatkaan Kaarnalle, jos hän saisi vielä vielä kerran keskustella äidin kanssa järkevästi? Kysymyksessä piilee koko jutun juoni, eli miten me muistamme yksityiskohtia ja kokonaisuuksia elämämme varrelta. Kaikesta on olemassa eri versioita, aina riippuen siitä keneltä kysytään, tai missä vaiheessa elämää sitä itse joutuu pohtimaan.

Yleensä pyrin käymään kirjoihin käsiksi mahdollisimman vähillä ennakkotiedoilla. Luen kyllä takakannen, mikä sekin on joskus liikaa. Nyt satuin vilkaisemaan takakannen lisäksi lievelehden markkinointisloganeita. The Telegraph -lehti vertaa Jääskeläisen tuotantoa Twin Peaksiin ja Grimmin veljesten aikaansaannoksiin. Oli siellä muutakin, mutta tämä vain jäi mieleen, nimittäin The Telegraph ei liioittele pätkääkään. Väärän kissan päivän sisältö on juuri niin outo kuin tuon vertauksen perusteella voi olettaa – ja vähän vielä päälle. Festivaalipäivä kaikkine hahmoineen – eikä vähiten eteen ilmestyvine kissoineen – on juuri sopiva miljöö tapahtumille, jotka jo itsessään ovat unenomaisia ja muuttuvat miellyttävistä päivätorkuista pahimmiksi painajaisiksi. Jääskeläinen vääntää taika-ruuvia alkuun lukijaa säästellen, kunnes murjaisee kunnolla, niin että lopulta jos aikoo selvitä solmusta on palattava tekstissä aikaisempaan. Luen hyvin harvoja kirjoja kahteen kertaan. Tämän kanssa tuo tilanne on todella lähellä. Sen käänteet avautuisivat varmasti ihan uudella tavalla. Vaikka aihe tarjoaa herkkupaloja mystiikan nälkäisille, käsitellään sen taustalla meistä lukuisaa joukkoa koskettavaa muistisairautta dementiaa. Ei kiva vaiva, totean lyhyesti.

Voitin muuten tämän kirjan nettiarvonnasta, jonka järjesti nettisivut kissakas.fi. Voittohan ei tullut helposti, vaan vaati äärimmäistä päättelykykyä ja käsittämätöntä matemaattista lahjakkuutta. Kysymys kuului, kuinka monta kertaa Väärän kissan päivässä mainitaan sana kissa. Päädyin muistaakseni kolmeenkymmeneenkuuteen ja niitä oli kolkytyhdeksän. Tulin kakkoseksi. Voittaja, jonka nimeä en halua tässä mainita ARVASI neljäkymmentäyksi.


 - Mika Kähkönen | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5.




©2020 Mikan kirjat ja kertomukset - suntuubi.com