Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112

Subscribe RSS

 Kirjabloggaaja takavasemmalta
10.01.2014 11:13 | Mika Kähkönen

Sanomalehti Karjalainen kirjoittaa 10.1.2014 kulttuurisivuillaan ilmiöstä nimeltä kirjabloggaaminen. Toimittajan haastattelema Avainkustantamon kustannustoimittaja ja kirjabloggaaja Katja Jalkanen määrittelee tyypillisen bloggaajan 30-40-vuotiaaksi naiseksi. Hyvin usein hän on myös työnsä kautta tekemisissä tekstin kanssa. Hänen mukaan ensimmäiset kirjablogit ilmestyivät kymmenen vuotta sitten ja yleistyivät vasta 2010-2011 välillä.

Kirjabloggaamisellahan tarkoitetaan lyhyesti sitä, että joku lukee kirjan, esittelee ja arvioi sen kotisivujensa blogissa, eli tavallaan lukupäiväkirjassa. Tästähän ovat kustantajatkin jo innostuneet. Tunnetuimmat ja näkyvimmät kirjoittajat saavat kustantajilta uutuuskirjoja jo ilman eri pyytämistä. Vähintään kustantajat muistavat heitä tiedotteilla ja onpa heitä kutsuttu jopa kekkereihinkin. En tiedä. Voihan olla, että kirjoittelijoita verrataan siihen ikivanhaan hevosmiesten tietotoimistoon. Tai pikkulinnut kertoivat. Vaikkei mainostamisesta voi puhua, kyllä arviot sitä ovat mitä suurimmassa määrin.

Itse aloin pitää listaa lukemistani kirjoista joskus 2010 tienoilla. Paria vuotta aikaisemmin otin kotisivut http://mikakahkonen.fi markkinoidakseni esikoiskirjaani Väärin Voitettu (BoD). Samoihin aikoihin pääsin Suomen Dekkariseuran jäsenlehden Ruumiin kulttuurin avustajaksi, kun kirjoitin kokeellisen arvion lukemastani Stephen Kingin kirjasta Liseyn tarina. Tarjosin sitä julkaistavaksi lehden kirjakäräjilläni ja pian huomasin olevani postituslistalla. Aluksi en edes tiennyt olevani kirjabloggaaja. Ihmettelin, että nuohan tekevät vähän samaa kuin minä.

 

”Parempi olla keskeneräinen,

kuin keskinkertainen.”

 

Karjalaisen jutun yhteydessä julkaistiin tietonurkkaus, jossa lueteltiin joitain pohjoiskarjalaisia kirjablogeja. Olen listasta innoissani. Tuttuja blogeja. Vain yksi on joukosta poissa, Sven Duuvaa ei joukossa näy, voisi laulaa honottavalla nenä-äänellä. Vaan eipä haittaa. Oikeastaan viehättää ajatus, että edustan kirjabloggaajana undergroundia. En ole saanut akateemista koulutusta. En ole myöskään nainen (ainakin viimeksi kun vilkaisin). Ikä? 30-40-vuotiaiden sarja osuu aika lähelle. Kokemukseni kirjoista ja kirjallisuudesta perustuu lukemiseen ja kirjoittamiseen. Aika yllättävää, eikö? Ennen kaikkea olen tavallinen matalasti koulutettu mieslukija. Haluaisin ajatella itseäni H.C. Andersenin sadun pienenä poikana, joka paljastaa, ettei keisarilla oikeasti ole päällään kuin alusasut. Sehän sopisi undergroundiin. Lisää provoa!

Kovin paljoa ei voi aukoa leukojaan, koska siinä voi satuttaa itsensä. Aina silloin tällöin asetun itse syytettyjen penkkiin. Viimeksi niin tapahtui kuluneena syksynä, kun julkaisin jännitysromaanin Pimeimmät tunnit (Myllylahti). Ei sattunut pahasti. Bloggarit ovat olleet minulle kilttejä. Sitä paitsi parempi olla mieluummin keskeneräinen, kuin keskinkertainen kirjailija. Uskon elinikäiseen oppimiseen. Ja hei, kyllä minuakin luetaan. Kotisivujeni vierailumäärä ylitti ennen vuodenvaihdetta 600 000 rajan. Onpa minulta pyydetty kirja-arviota suoraan kirjailijankin toimesta. Hän tunnusti arvostavansa aikaisempia mielipiteitäni ja halusi kuulla mitä mieltä olen uusimmasta teoksesta. Ai kuka? En kerro.

Mukavaa lukukevättä. Kohta pääsen lukemaan Tohtori Unea (Tammi). Hienoja hetkiä siis edessä.


( Päivitetty: 12.01.2018 11:16 )

 - Mika Kähkönen | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5.
©2020 Mikan kirjat ja kertomukset - suntuubi.com