Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112

Subscribe RSS

 Murhattu mieli - Kouvolan dekkaripäivien 2010 satoa
12.01.2018 20:47 | Mika Kähkönen

(Blogi julkaistu alunperin 29.6.2010)

Kouvolan Dekkaripäivien pääteemana murhattu mieli

Kouvolan Dekkaripäivät järjestettiin 11-12.6. luvussaan neljättätoista kertaa. Paikalle oli tullut rikos- ja jännityskirjallisuuden ystäviä ympäri Suomea. Yksi tapahtuman houkuttimista oli nyt kuudetta kertaa järjestetty dekkarinovellikilpailu. Kilpailun 235 novellista yhdeksänhenkinen esiraati valitsi 22 parasta, joista kolme ansioituneinta novellia palkittiin tapahtuman yhteydessä. Koska kirjoitelmien tuli käsitellä ihmismielen järkkymistä ja sen seuraamuksia pahimmillaan, oli kilpailun päätuomarin valinta perusteltua. Voittajateoksen valitsi tutkimusprofessori ja vankimielisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma. Palkituksi tuli tamperelainen Saara Kesävuori novellillaan Syntymäpäivän jälkeen, oululainen Anneli Poukka novellillaan Silloin pelkäsin todella, sekä kauhavalainen Markku Kangasniemi novellillaan Kapteeni Koukun tunkit.

 

- Fiktiivisessä kirjallisuudessa ei ole käsitelty mitään, mitä ei todellisuudessa olisi laitettu jo paremmaksi, Lauerma lausui toteavaan sävyyn ja kertoi luento-osuudessaan aggression ilmentymisestä niin hyvässä kuin pahassakin.
Hänen mukaan ilmiötä voidaan pitää tapana, valmiutena ja reagointitapana, joka nousee esille puolustettaessa reviiriä ja laumaa, sekä saalistettaessa tälle ravintoa. Patologinen aggressio tuhoaa, ei suojaa tai rakenna, vaan heikentää yhteisöä päästessään valloilleen.
Tilaisuuden muilla luennoilla kuultiin kertomakirjallisuuden ja todellisen elämän edustajia monipuolisesti. Psykologi Hannele Törrönen lähestyi väkivallan teemaa pelon ja avuttomuuden tilan näkökulmasta, miten vastakkaiset totuudet törmäävät. Petri Forsström valotti omalta kokemuspohjaltaan nuorten maailmaa ja nyky-yhteiskunnan tapaa siirtää ongelmanuori syrjään, kun pitäisi asettua tämän rinnalle.
Tosielämän aiheiden jälkeen oli hieman vaikeaa keskittyä fiktioon. Siinä auttoi vuoden 2008 johtolankavoittaja Marko Kilpi, joka kertoi työstään kirjailijana, kirjoittamisesta prosessina ja tulevasta teoksestaan. Kirjailijapuheenvuoronsa sai myös Terhi Nikulainen, jonka 2009 ilmestynyt viimeisin teos Pelasta mut (Myllylahti) käsittelee rakkauteen sisältyvää ja tuhoavaa riippuvuutta. Nikulainen haluaa kirjoittaa itseään askarruttaneista asioista, ihmisen psyyke kiinnostaa ja hän pitää ihmisryhmien kuvaamista tärkeänä. Saksantaja Gabriele Schey-Vasara kertoi suomalaisdekkarien Saksan valloituksesta, jos sellaisesta voidaan puhua. Kotimaan näkökulmasta saksaksi käännetyn kirjallisuuden osuus on viimeisellä vuosikymmenellä lisääntynyt huomattavasti, mutta jää muiden kielialueiden rinnalla vielä marginaaliin yhdenneksitoista. Ensimmäinen suomalainen saksaksi käännetty romaani oli muuten Mika Waltarin Kuka murhasi rouva Skrofin, vuonna 1943.
Päiville kuultiin myös kriitikon näkökulmaa, esikoiskirjailijoiden puheenvuoro, kirjailija Pasi Lönnin haastattelu, asiaa julkaisemisesta ja kuinka murhattu mieli esiintyi Mauri Sariolan teoksissa.
Vuoden 2011 Kouvolan Dekkaripäivien aiheeksi on valittu rikos ja rangaistus.

( Päivitetty: 12.01.2018 20:49 )

 - Mika Kähkönen | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5.
©2020 Mikan kirjat ja kertomukset - suntuubi.com