Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930123

Subscribe RSS

 Tärisin mä täysin
24.05.2018 10:13 | Mika Kähkönen

David Berceli: TRE-stressinpurkuliikkeet – stressin ja traumojen helpottamiseen

(Trauma Releasing Exercises, 2005)

Suom. Katriina Mähönen. Kuva ja Mieli 2011. 92 s.

 

Löysin joitain aikoja sitten Siun Soten Onni-koulutuskalenterista mielenkiintoiselta vaikuttavan kurssin. Kurssi oli tarkoitettu syystä tai toisesta stressaantuneille, paljon liikkuville ja ihmisille jotka ovat kohdanneet itse tai välillisesti voimakkaita traumoja elämässään. Heille, jotka miettivät mikä kumma on Siun Sote selvennettäköön, että sillä nimellä kulkee nykyinen Pohjois-Karjakan kuntien yhteinen sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatio. No kuitenkin, ilmoittauduin kurssille, osallistuin sille ja bongasin harjoitusmuodon kehittäjän David Bercelin teoksen TRE-stressinpurkuliikkeet teoksen. Sitä olisi voinut ostaa samasta tilaisuudesta. Päädyin varaamaan sen kirjastosta. Kiitos Vaarakirjastot ja Outokummun kirjasto, josta kirja kuskattiin varta vasten lähikirjastooni Karsikkoon.

Ensinnäkin David Berceli on kansainvälisesti tunnettu stressin- ja traumahoidon asiantuntija, joka on työskennellyt monilla maailman konflikti- ja luonnonkatastrofialuella. Tutuksi hänelle ovat käyneet niin etiopialaisten, eritrealaisten, pohjois- ja eteläsudanilaisten, israelilaisten, palestiinalaisten ja muslimien, kuin kristittyjenkin turpakäräjät. Samoissa yhteyksissä hän on käyttänyt TRE-menetelmää helpottaakseen katastrofien aiheuttamaa stressiä, mutta myös keinona sovitella itse konflikteja. Vakuuttavaa. Silti hän sanoutuu kirjansa päätteeksi irti kaikesta vastuusta ja muistuttaa, ettei hänellä lääketieteellistä pätevyyttä. Niin on kai pakko. Kirjan sisältö perustuu kirjoittajan mielipiteisiin, eikä niihin pidä suhtautua lääketieteeseen tai psykologiaan perustuvina neuvoina, eivätkä ne korvaa psykoterapiaa. Näin ollen liikeharjoitukset tehdään myös omalla vastuulla.

Tässä kohtaa herää sisäinen dekkarikirjailijani. Harjoituksia ja menneisyyden traumojen esiin manaamista olisi helppo mystifioida. Stop! Ei nyt! En ala jaarittelemaan narsismiin taipuvaisena sanataiteilijana itsestäni ja projekteistani. En myöskään aio avata kokemuksiani itse kurssista. Totean vain, että kurssilla käsiteltiin aiheen teoriaa ja tehtiin pari kertaa liikesarjat läpi. Lopuksi kaikille annettiin tulosteet kotiharjoitteluun. Siinä kaikki. Kerron mieluummin kirjasta. Kokonaisuutena kirjan sisältö on perusteltavissa ihan terveellä järjellä. Bercell jakaa infoa stressireaktiosta kokonaisvaltaisena kokemuksena ja arvioi sen vaikutusta yksittäiseen ihmiseen, lähiympäristöön ja yhteiskuntaan.

Harjoitusmuotona TRE perustuu luonnon ja elävän organismin, myös ihmiskehon omiin konsteihin. Voimakkaan trauman kokenut ihminenhän tärisee. Joillekin riittää pelkkä julkinen esiintyminen. Tavallisesti tuota reagointia hävetään, yritetään estää se ja siitä pyritään eroon. Bercellin opin mukaan sellaiseen päinvastoin pyritään, mutta hallituissa olosuhteissa. Alkulämmittelyn jälkeen värinällä aktivoidaan lantion aluetta ja jalkoja, joista tärinä voi levitä isommallekin alueelle. Riittävillä ja säännöllisillä toistoilla olisi tarkoitus vapautua ruumiillisista ja henkisistä taakoista. Ne voivat tulla kaukaakin menneisyydestä, eikä kaiken tarvitse olla edes itse koettuja. Pelkkä myötätuntokin voi saada sen aikaan.

Kirjan lopussa on teoksen suomalaisen kustantajan ohjeistus harjoituksiin kuvasarjoin, mutta myös varoituksin. Harjoitukset eivät sovellu psyykkisesti tai fyysisesti sairaille, tai raskaana oleville. Ainakin kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa ennen aloittamista. Jottei tekstiä ihan suoralta kädeltä nimetä huuhaaksi, pitää vielä mainita, että suomenkieliselle laitokselle on oman asiantuntevan kommenttinsa antanut psykiatri ja psykoterapeutti Elina Koivisto ja teoksen eettisestä sisällöstä ja sen perusteella suoritettavien harjoitusten turvallisuudesta on keskusteltu lääkäri ja psykoanalyytikko Anna-Maija Mäkelän, sekä TRE-yhdistyksen eettisen toimikunnan kanssa.

En halua hylätä ajatusta menetelmän suhteen. Loppujen lopuksi kaikki mikä tehoaa, on sallittua. Suggestiostahan tässä on kysymys. Jokainen reagoi tavallaan. Ja sitä samaa tärinäähän niin itku kuin nauraminenkin aiheuttaa, tai jokin hierontatuoli. Entä mitä tekevät sadan metrin juoksijat ennen starttia, hölskyttävät reisiään. Onhan se rentouttavaa. Jo pelkkä katselu. :)

Olisi mukavaa höyrähtää johonkin oikein kunnolla. Tämä voisi olla jotain sellaista. Onko kokemuksia? Jos on niin hyödyitkö, vai haluatko teilata koko ajatuksen? Kerro mielipiteesi vaikka Ota yhteyttä -lomakkeella. Kiinnostaisi kuulla.

 

Muistiinpanoja:

Kyvyttömyys antaa anteeksi ja päästää irti lisää tuskaa ja menetyksen kamaluutta.
Traumaperäinen stressireaktio on traumaattisen kokemuksen aiheuttama hallitsematon fyys/ psyyk/ sos. ahdistusta.

Sijaistraumatisointi on oman ajattelun muuttumista muiden traumaattisten kokemusten kuulemisen myötä.
Myötuntouupumuksessa omat tunteet tukahdutetaan tai sivuutetaan.

On tavallista, että trauman jälkeen ylireagoidaan liioitellusti (adrenaliini) tai muututaan välinpitämättömiksi, masennutaan (opioidi). Jatkuva huolestuneisuus. Liioiteltu liian herkkä kiintyminen vs. eristäytyminen. Räjähtävät tunteet vs. turtumus/ tunteettomuus. Yliaktiivisuus vs. väsymys/ unettomuus.

Lantioseudun hermopunos on suorassa yhteydessä autonomiseen ns. taistele tai pakene -hermostoon, sympaattiseen hermostoon.
- menee traumaattisessa tilanteessa aivojen edelle.
Aivot käsittelevät traumaattiset kokemukset palasina ja valikoidusti. Järjestymättömät tallenteet palaavat takaumina kohdattaessa traumasta muistuttavia asioita.

Viholliskuvaoireyhtymä
- oletetaan viholliseksi
- syytetään kaikesta
- kaikki teot pyrkivät vahingoittamaan
- on tuhottava ennen kuin tuhoaa
- yleistetään kaikki samanlaisiksi
- kieltäydytään myötätunnosta
(Lue tästä lisää)

Mielessä käsitelty lähimmäisen trauma ilman omaa fyysistä kokemusta voi olla pahempi kuin itse koettu. Aiheuttaa pahimmillaan katkeruutta, vihaa, kostonhalua.

Kehon muuttuminen tunnottomaksi traumassa on luonnollinen suojamekanismi. Trauman jälkeen jatkuessa se on vaarallista. Voi lisätä itsemurhariskiä. Johtuuko tästä esim viiltelyn tuoma helpotus? Mieli tarvitsee fyysistä ponnistelua ja todellisia aistimuksia. Liikunnan mt-vaikutukset?

Ajatuksia ohjaa myönteiset harhakuvat, minulle ei voi sattua mitään, oikeus tapahtuu. Harhakuvat rikkoontuvat trauman hetkellä.
- traumoista ei haluta puhua
- uhreista ei kiinnostuta
- heitä syytetään itseään tilastaan

Traumaattisessa organisaatiossa luottamus särkyy ja ristiriitoja pelätään. Trauman kohdanneella on heikentynyt tunneasteikko, pelko on kauhua, harmi masennusta, raivoa, kyyneleitä. Työntekijä ei enää sitoudu, välttelee vastuuta ja on välinpitämätön tuloksista.
- rikkoo yhteishengen
- liiallinen kontr.tarve
- pakonomainen täydellisyyden tavoittelu
- eristäytyminen
Ratkaisu: tunnista, kunnioita, hyväksy traumaperäinen käytös. Yhtenäisyyden tunne. Traumassa ei toimi logiikka vaan vaistot.
Valmistaudu/ valmista
Tue/ arvioi
Jälkipuinti
Pidä huolta työntekijästä

Pitkittyneessä traumassa tunne voittaa järjen.

Oikein kohdattuna trauma laajentaa maailmankatsomusta ja lisää myötätuntoa. Tosin se voi tehdä ihmisestä katkeran, vihaisen ja torjuvan jos ei osaa luopua naiiveista uskomuksistaan.


 - Mika Kähkönen | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5.
©2020 Mikan kirjat ja kertomukset - suntuubi.com