Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930123

Subscribe RSS

 Kotoisaa jännitystä, kotoisissa maisemissa
06.08.2018 19:56 | Mika Kähkönen

Jussi Kokkonen: Murtopallo

Reuna 2018. 302 s.

 

Joensuun poliisilaitoksen Rikostutkinta saa erikoisen paketin. Tarkemmin sanottuna konstaapeli Patrik Nora saa, koska paketti on osoitettu poliisilaitoksen komeimmalle prinssille. Sitä mieltä on tutkintaosaston sihteeri Elli ja kolme muuta äänestäjää. Nora on laitoksen ”uljain poikamies”, kertoo äänestystulos. Elli voisi kiinnostaa Noraa, jos ei olisi Mariannea, Noran naisystävää ja nykyistä elämänkumppania. Pariskunta elää raskaita aikoja vast'ikään sattuneen keskenmenon vuoksi. Mutta takaisin lähetykseen. Vastaanottajan nimitys ei suinkaan ole paketissa oudointa. Sen sisältä löytyy satukirja, jonka tarina mukailee Grimmin veljesten satuklassikkoa Lumikki ja seitsemän kääpiötä. Kotoisassa versiossa kerrotaan Valottaresta ja kalastajista. Kirjan välistä putoaa onnittelukortti, jossa Valotar toivottaa prinssin mukaan satuun.

Mielenkiintoinen lähtöasetelma – satukirjan muotoon laadittu uhkaus.Uhkauksesta toteutukseen on yhtä pitkä matka kuin Noran seuraavalle kroppakeikalle. Oikeustieteen tohtori Huugo Hopeakuru on kuollut puku päällä sänkyynsä. Ilman makuuhuoneesta löytyvää kääpiötä esittävää patsasta kuolinsyyksi uppoaisi helposti sairauskohtaus. Patsaan selässä on lappu, johon on kirjoitettu sana: Älypää ja päivämäärä 12.5.2011. Joku pelaa siis sairasta peliä Joensuun poliisilaitoksen kanssa. Peli jatkuu, eivätkä murhatut miehet jää yhteen. Tutkimukset keskittyvät ydin-Joensuun lisäksi Noran lapsuuden kotikulmille Pieksämäelle ja jotkin tutkintahaaroista aina Helsinkiin saakka. Valotar on nokkela sanankäyttäjä, paljon nokkelampi kuin Nora. Onneksi miehen ei tarvitse taistella sana-arvoituksia vastaan yksin. Vaan mitä sanojen takaa selviää, sen saa tietää vain lukemalla joensuulaisen kirjailija, varatuomari, sanaristikoiden laatija Jussi Kokkosen uutuusdekkarin Murtopallo.

Ihmeesti vain olen onnistunut ennen Murtopalloa kiertää Kokkosen tuotannon. Patrik Nora -sarjaa on ilmestynyt ainakin vuonna 2006. Silloinen Kaksoisvirhe voitti kakkospalkinnon Kouvolan dekkaripäivien rikosromaanikilpailussa. Niin ja sitten tiedän (ainakin nyt) novellikokoelman Tiebreak – Katkaisupeli, josta googlettelin Turun sanomien lehtikritiikin. Kriitikko Anne Savolainen suitsutti kokoelmaa ihan mukavasti. Eli vaikka julkaisutahti on ollut verkkaista ja vähälukuista, niin mainintoja on tullut. Oikeastaan Murtopallonkin esiteos, jos niin voi sanoa, on tullut palkituksi. Romaani pohjautuu Kouvolan dekkaripäivillä palkittuun novelliin Lumikki.

Näin joensuulaisena kirja oli hauskaa luettava. Jossain vaiheessa mieleen tuli juomapeli; aina kun vastaan osuu pala Joensuuta, lasi tyhjäksi. Rivit menisi sekaisin, takaan. Malttamattomana lukijana odotin rikostutkinnan edistyvän nopeammin. Nyt päästiin huutamaan bingoa, kun tarinaa oli jo yli puolet takana. Mutta niinhän se peruspoliisityö menee todellisessä elämässä, huteja tulee ja tuloksettomia tarkistusreissuja. Kokkonen tietää sen. Sen takaa hänen lähteensä rikoskomisario Kimmo Wetterstrand, jota hän kiittelee alkusanoissa. Silti kummastelen ratkaisua, jossa murhaajajahdin kiihkeimmillä hetkillä pysähdytään herkuttelemaan Dollyn hampurilaisilla. Itse olisin päätynyt paahtopaistipatonkiin. Nam!

Googlettelun tuloksena bongasin myös toisen arvion Kokkosen uutuudesta. Kirjarouvanelämää.blogspot.com on kriittisempi ja tarttuu ainakin naiskuvakseen ja yksityiskohtaisiin ruokailusessioihin. Ihan aiheellisia huomioita, myönnän. Jos piiskaus kiinnostaa, tuohon blogiin pääsee linkistä: http://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2018/07/jussi-kokkonen-murtopallo-2-osa.html

Ostin romaanin Joensuun Suomalaisesta kirjakaupasta, kauppakeskus Iso Myystä.


 - Mika Kähkönen | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5.
©2020 Mikan kirjat ja kertomukset - suntuubi.com