Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123

Subscribe RSS

 Goottinovelleja suomalaisittain
30.09.2018 10:40 | Mika Kähkönen

Katri Alatalo (toim.): Varjojen lumo – Suomalaisia goottinovelleja

Vaskikirjat 2017. 263 s.

 

On Tuoretta verta – Kauhukirjoittajan oppaan ansiota, että etsin kirjastosta käsiini Katri Alatalon toimittaman novellikokoelman, Varjojen lumo. Gotiikasta se kauhukirjallisuuskin pitkälti ponnistaa. Tämä antologiahan on siinä mielessä poikkeuksellinen, että se kokoaa, ainakin takakannen mukaan, ensimmäistä kertaa suomalaisten kirjoittajien goottinovelleja. Kaikkiaan näitä on kirjassa kaksitoista. Sisällöltään tarinanpätkät ovat hyvinkin vaihtelevia, vaikka ensiajatuksella genre antaa itsestään melko kapean kuvan. Yhtälailla myös tapahtumien ajanjaksot vaihtelevat aina nykyajasta 1800-luvulle. Silti ei voi kieltää, eikä tarvitse, etteikö useat teemoista olisi jo ennestään tuttuja.

Kirjan tarinoissa saatetaan eksyä syrjäiseen linnaan, jossa odottaa mystinen nainen, tai selvitellä ongelmallisia ihmissuhteita ja suvun käsittelemättömiä asioita menneisyydestä. Pientä mässyäkin on luvassa, kun vampyyri tulee filmiryhmän häiritsemäksi linnassaan. Ällöjä tauteja, bodyhorroria, identiteetti-ongelmia, mustasukkaisuutta, huonoja päätöksiä ja niiden kohtalokkaita seurauksia. Ullakot, vintit ja kellarit – sinne vaan penkomaan. Mary Shelleyn Frankensteinin hirviökin saa uudelleensovituksen Edith Arkon mustasukkaisuusdraamassa Karannut sielu, jossa hautturi, lääkäri ja enkeli kisaavat keskenään, samaan aikaan kun uuteen ruumiseen istutettu sielu temmeltää pitkin kaupunkia. Tasapuolisuuden nimissä on mainittava, että muiden novellien takaa löytyy sellaisia nimiä kuin Marko Järvinen, Henna Sinisalo, Samu Kaarna, Minerva Piha, Inkeri Kontro, M.G. Soikkeli, Susanna Hynynen, Artemis Kelosaari, Marika Riikonen, Anna Salonen ja Milka Hakkarainen. Heidän esittelynsä löytyvät kirjan lopusta.

Heti kirjan alussa Markku Soikkeli raottaa gotiikan historiaa ja mikä tyylilajin yhdessä tavallisimmista hahmoista, groteskissa hirviössä viehättää. Vertauskuvilla ja monimerkityksellisyydellä pelataan. Soikkelin kuvauksessa vilistää jo aikaisemmin mainitsemani Mary Shelleyn lisäksi muitakin kovia nimiä, kuten Bram Stoker ja R.L. Stevenson ja edelleen julkaiseva Stephen King. Joko nappaa? Minut nuo nimet saavat ainakin kehräämään. Varjojen lumossa on muuten hyvännäköinen kansi. Nimiölehden mukaan kannesta on vastannut Julia Savtchenko. Pakko vielä mainita kirjan toimittajasta Katri Alatalosta, hänen uutuusromaaninsa Käärmeiden kaupunki (Gummerus, 2017) on ehdolla Kuvastaja-palkinnon saajaksi. Palkinnon myöntää Suomen Tolkie-seura Kontu ry ja se on tarkoitettu edellisen vuoden parhaalle suomalaiselle fantasiakirjalle. Pysti jaetaan Helsingin kirjamessuilla. Pidetään peukkuja!


 - Mika Kähkönen | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5.
©2019 Mikan kirjat ja kertomukset - suntuubi.com