Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728123

Subscribe RSS

 Psykopaattisarjamurhaajasarja jatkuu
09.02.2019 17:21 | Mika Kähkönen

Lars Kepler: Lazarus

(Lazarus, 2018)

Suom. Kari Koski ja Maija Kauhanen. Tammi 2018. 552 s.

 

Ruotsalaisen kirjailijapariskunta Alexander Ahndorilin ja Aleksandra Coelho Ahndorilin seitsemännen Joona Linna -dekkarin kauhistuttavuus ei perustu niinkään pornahtavaan väkivaltakuvailuun, vaan mieluummin lähimmäisenrakkauteen. Lukija samaistuu henkilöhahmoihin, joiden perheen, tai läheisen ystävän henki ja terveys on uhattuna. Huomioni on sikäli erikoinen, koska rikosromaani Lazarus on nimenomaan herättänyt keskustelua väkivaltakuvaustensa vuoksi.

Myönnän, että tartuin kirjajärkäleeseen ennakkoluuloisena. Mietin, vieläkö keskusrikospoliisin komisario Joona Linnan ja Ruotsin turvallisuuspoliisin komisario Saga Bauerin elämästä irtoaa jotain kerrottavaa ja lukemisen arvoista. Luetaan nyt, kun tuli ostokiimassa Helsingin kirjamessuilta hommattua, tuumin. Alkuyskähtelyn jälkeen kirja koukutti. Ei voi kuin hämmästellä kirjailijapariskunnan juonenpunontalahjoja. Kuvio hipoo nerokkuutta. Pääkysymys on, onko Jurek Walter elossa. Saga on täysin vakuuttunut, että hän onnistui surmaamaan tuon sarjamurhaajapsykopaatin. Tiedätte mitä tarkoitan, jos olette lukeneet aikaisemmat teokset.

No sitten.

Näennäisen toisistaan riippumattomista sadistisista henkirikostapauksista löytyy yhdistävä tekijä Jurek Walterin veljen kuolemaan. Tuo seikka halutaan nimenomaan saattaa Joona Linnan tietoisuuteen. Siihen sisältyy sanoma. Joonan pelot realisoituvat. Hän tietää, mitä se tarkoittaa. Hän tietää mitä tehdä. Mutta uskooko kukaan häntä, ennen kuin kaikki on liian myöhäistä?

Mistä kirjan koukuttavuus sitten tulee? Jotain jo mainitsinkin. Sanoisin, että sen kaikki tarvittavat elementit ovat kohdallaan. Vaihtuvat, mielenkiintoiset, paikoin lukijan fobioita herättelevät tapahtumapaikat. Salakäytävät kuuluvat asiaan. Luodaan enteitä ja hiippaillaan. Esitellään pääuhkaa säästeliäästi ja pidetään se mieluummin piilossa. Taustatyötä on tehty. Se näkyy vaikka nyt ase- ja räjähdeknopeissa. Seksiä, väkivaltaa, kaahausta, katkeransuloista tragediaa. Lukijaa jopa johdatellaan kannustamaan veriteoissa. Sieltä se pikku sadisti nostaa päätään. Vai miten on? Miettikääpä.


 - Mika Kähkönen
1. 2. 3. 4. 5.
Kommentti

Kirjoittaja

Sähköposti

Kotisivut

Yksityinen 
Roskapostisuojaus: Paljonko on kahdeksan miinus kuusi?
(Pakollinen, Vastaa numeroin)Ei kommentteja
©2019 Mikan kirjat ja kertomukset - suntuubi.com